Techniekpact 2020

Studenten van de drie Technische Universiteiten en Wageningen University zijn positief over het maandag gesloten Techniekpact 2020. In dit pact maken bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen afspraken om het oplopende tekort aan technici terug te dringen. De studenten vinden het een goed signaal voor aankomend studenten dat er rekening wordt gehouden met meerjarige technische masters in een mogelijk leenstelsel en zijn blij met de beurzen vanuit de topsectoren.

Een van de afspraken uit het techniekpact is dat het kabinet gaat verkennen hoe meerjarige (technische) masters gecompenseerd kunnen worden bij de mogelijke komst van een leenstelsel. Bas Vollebregt, voorzitter van de Delftse studentenvakbond VSSD en namens de technische studenten bij de totstandkoming van het Techniekpact betrokken: “Het compenseren van meerjarige masters in een leenstelsel is een goed signaal richting aankomend techniekstudenten en zorgt ervoor dat bètastudenten niet onevenredig hard geraakt worden door het afschaffen van de basisbeurs. Het geheel behouden van de basisbeurs zou uiteraard nog beter zijn voor de toegankelijkheid van bètastudies.”

Daarnaast stellen de topsectoren 1.000 beurzen beschikbaar voor (inter)nationale studenten. Deze beurzen worden zowel gebruikt om de instroom te vergroten, als ook om de band tussen de topsectoren en het onderwijs nauwer aan te halen. Vollebregt: “Het is goed dat de topsectoren nog actiever gaan investeren in studenten. Door deze aanvulling op het masterplan Bètatechniek en de plannen van de drie Technische Universiteiten verwachten wij dat nog meer studenten zullen kiezen voor een technische studie. Samen met deze extra ingenieurs kunnen wij bouwen aan de toekomst van Nederland.”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee