Gedragscode Landelijke Kamer van Verenigingen

Op 18 juni 2024 hebben we, in bijzijn van Minister Dijkgraaf en de regeringscommissaris Mariëtte Hamer, de eerste Nationale Gedragscode Studentenverenigingen ondertekend. Naast nog 48 andere studentenverenigingen, tekende ook Sint Jansbrug mee.

“Studentenverenigingen zijn van grote waarde voor studenten, en het is belangrijk dat de sfeer op deze verenigingen voor iedereen veilig en prettig is. De gedragscode is ervoor om die sfeer te waarborgen. Er staan doelen in over bijvoorbeeld respect, integriteit en verantwoordelijkheid”, vertelt Berend Bleeker (2020, Volantica), President van de vereniging, die ook meeschreef aan de code. “Het tekenen van de gedragscode samen met mijn opvolger  was een bijzonder moment. Aan de sfeer was goed te merken dat het voor iedereen een belangrijke stap vooruit was. Een hele eer om daar onderdeel van te mogen zijn!”

Ann Withaar, Vice-Praeses van de Landelijke Kamer van Verenigingen en lid van Sint Jansbrug (2019, Tarantula), heeft samen met haar bestuur hard gewerkt om alle feedback vanuit de verenigingen te verwerken in de uiteindelijke gedragscode. Zo ontstond een document ontstaan waar elke vereniging zich in kon vinden en de gedragscode kon ondertekenen.

 

Voor drastische wijzigingen op Sint Jansbrug zal deze gedragscode niet zorgen. Berend: “Sint Jansbrug is altijd al een vereniging geweest die op de zaken vooruit liep. We lieten als eerste vereniging in Delft vrouwen, hbo’ers en internationale studenten toe. Maar ook op het gebied van het aanbieden van 0.0 en het aankaarten van lastige onderwerpen, zoals (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, zijn wij één van de koplopers.” In de gedragscode staan echter nog genoeg nuttige dingen. “We kunnen bijvoorbeeld duidelijker in kaart brengen hoeveel geld het nou echt kost om lid te zijn van een vereniging, en ook een duidelijk meldpunt voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag instellen is een goede tip. Daarnaast biedt de code veel goede handvatten voor voorlichting tijdens ons kamp en onze verenigingstijd. Het is een goede manier om bewust te kijken waar wij als Sint Jansbrug nog stappen vooruit kunnen zetten.”

Na het congres is Berend geïnterviewd door de Volkskrant. Dit interview is hier te lezen.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Praat zelf mee